Skip to: Moving People

SAZZA website

Moving People

Moving People

Momenteel zijn er meer dan 60 miljoen vluchtelingen wereldwijd. Meer dan 60 miljoen mensen die op de vlucht zijn voor oorlog, geweld en onderdrukking. Meer dan 60 miljoen verhalen. Verhalen waar niemand op zit te wachten. Of erger nog; mensen waar niemand op zit te wachten.

Wij willen vluchtelingen een gezicht geven en hun verhalen vertellen. Om ogen te openen, empathie en sociale cohesie te versterken, verbindingen te leggen en om mensen op een andere manier te laten kijken naar vluchtelingen, naar medemensen. Zonder een wijzend vingertje willen wij laten zien dat er leed schuilgaat achter elke vluchteling, maar ook dat zij hun menselijke waardigheid willen behouden. Wij willen het gesprek op straat op gang brengen en meer nuance stimuleren in het gepolariseerde debat omtrent vluchtelingen.

In september 2015 lanceerden wij ons guerrilla streetart project Moving People: duizenden miniatuurbeeldjes in de straten van Amsterdam en Den Haag. Op bankjes in het park, op stations, bij haltes, op verkeersborden, bij stoplichten, in vensterbanken, in winkelcentra, in kantoorgebieden: ze verschenen (en verschijnen nog steeds) overal! Inmiddels ontvangen we dagelijks vele berichten via Facebook, Twitter en Instagram met de meest geweldige foto’s op zeer uiteenlopende locaties binnen – maar zeker ook buiten – Nederland. Onze reizende storytellers zijn o.a. al gesignaleerd in Amerika (Washington DC, het Witte Huis, New York, Kentucky, Seattle), China, Duitsland, Spanje, Duitsland, Kroatië, Canada, Italië….

En lees hier het evaluatieverslag van Moving People.

Media

Het project kreeg ongelooflijk veel aandacht van nationale, maar ook internationale media, waaronder De Volkskrant, Het Parool, Radio 1 Journaal, NOS journaal, ARTE, El Mundo etc.

Bekijk hier het filmpje van ARTE

Gent

Moving People werd vervolgens door gemeente Gent (België) geadopteerd. We interviewden wederom een aantal Gentse vluchtelingen, maakten nieuwe beeldjes en in 2016 werd in Gent Moving People gelanceerd. Wederom kreeg het project ook daar weer veel aandacht van de media.

Social media

Moving People werd massaal  gedeeld op social media. Op deze wijze kon het publiek zijn stem laten horen en solidariteit met vluchtelingen tonen. De hashtag #MovingPeople stond zelfs in de week na de lancering op plaats 4 op Twitter.

Hoe?

De miniaturen werden gemaakt met 3D scans van tien echte mensen. Mensen die ooit zelf hebben moeten vluchten. Zij werden uitgenodigd om model te staan voor het maken van hun eigen 3D beeldje van 10 cm groot. De thema’s, herinneringen, gebeurtenissen en gevoelens die in hun verhalen naar voren komen, werden visueel vertaald in hun pose. In de kleding van het beeldje verwijzen we vervolgens naar de website movingpeople.nu.

1.001 Storytellers per verhaal

In de basis maakten wij tien verschillende beeldjes, naar aanleiding van tien persoonlijke verhalen. Tien diverse mensen, tien diverse krachtige beeldjes. Elk beeldje werd 1001 keer vermenigvuldigd, zodat elk verhaal op 1001 plekken in de stad verteld kan worden. Zo maakten we in totaal 10.010 beeldjes. In samenwerking met sociale werkplaats Pantar werden deze beeldjes geproduceerd.

Expositie

Aansluitend op de street art actie werd er in samenwerking met het Humanity House in Den Haag een expositie opgezet rondom Moving People. Deze opende op donderdag 10 september en was te zien t/m zaterdag 31 oktober 2015.

Moving People werd mede mogelijk gemaakt door:

Back To Top