Skip to: PERSBERICHT

SAZZA website

PERSBERICHT

PERSBERICHT

Op 21 september, World Peace Day, ligt een grote neergeschoten vredesduif op het Museumplein in Amsterdam. Dit 2,5×2,5 meter kunstwerk, Lost Peace, is een guerrilla-actie van de straatkunstenaar SAZZA, die hiermee aandacht vraagt voor het oorlogsgeweld in Gaza, Oekraïne en Soedan. Het beeld symboliseert de vernietiging van de kans op vrede. “Vrede lijkt verder weg dan ooit. Dagelijks sterven vele onschuldige burgers door extreem oorlogsgeweld en worden mensenrechten aan alle kanten geschonden. Ik vraag mij steeds vaker af: geloven we überhaupt nog in vrede of hebben we de oorlog inmiddels omarmd?” aldus SAZZA, verwijzend naar het aanhoudende geweld. Het werk wordt begeleid door een confronterende tekst van Lev Avitan.

World Peace Day

World Peace Day is een jaarlijkse dag ter attentie van de vrede. De dag werd in 1981 ingesteld door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Twee decennia later, in 2001, stemde de Algemene Vergadering unaniem om de dag aan te wijzen als een periode van geweldloosheid en staakt-het-vuren. Wereldwijd worden op 21 september evenementen georganiseerd om de vrede te vieren. ‘Het kunstwerk Lost Peace staat hier haaks op, momenteel valt er namelijk weinig te vieren. ‘Een dag lang een staakt-het vuren’… geloof je het zelf?? En morgen dan? En overmorgen?’, aldus SAZZA. Lost Peace zal de komende tijd vaker opduiken op openbare plekken op onverwachte momenten.

SAZZA x Lev Avitan

De guerilla-actie is een samenwerking tussen SAZZA en Lev Avitan. SAZZA (Saskia Stolz) is een geëngageerde straatkunstenaar die met haar werk maatschappelijke thema’s onder de aandacht wil brengen in de openbare ruimte met als doel maatschappelijke betrokkenheid in de samenleving te vergroten. Lev Avitan is schrijver, publiek denker, politiek filosoof en spoken word artiest.

 

Wat: Kunstwerk Lost Peace op WereldVredeDag
Waar: Museumplein te Amsterdam
Wanneer: zaterdag 21 september
Wie: Power of Art House ©SAZZA x Lev Avitan

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie (niet voor publicatie):

 

Rechtenvrij HR beeldmateriaal is hier te downloaden.

Graag onder vermelding van ‘Lost Peace ©SAZZA x Lev Avitan’ en ‘fotograaf Bastiaan van Musscher’

Contact
Saskia Stolz
pers@powerofarthouse.nl

 

Back To Top