Skip to: Chinees internetcafé op Lowlands

SAZZA website

Chinees internetcafé op Lowlands

Chinees internetcafé op Lowlands

Tussen het feesten door; in een Chinees internetcafé ervaren hoe censuur in de praktijk werkt. 

Aanleiding
Persvrijheid bestaat in China vrijwel niet. De media staan onder directe controle van de Communistische Partij en de “Great Firewall”, het systeem voor internetcensuur, is het grootste ter wereld. Een van de slachtoffers van dit systeem; Liu Xiaobo. Hij was een schrijver en docent literatuur in Peking. In 2008 werd hij opgepakt voor zijn bijdrage aan het opstellen van Charta 08, een manifest voor democratisering in China.

Aanpak en realisatie
Amnesty International haalde tijdens het jaarlijkse festival Lowlands in 2011 ruim 9000 handtekeningen op voor vervolgde schrijvers in China. In een Chinees internetcafé op de Kalmaanlaan konden bezoekers ervaren hoe censuur in de praktijk werkt. Amnesty International bood een inkijk in het leven van Chinezen die dagelijks beperkt worden in hun vrijheid van meningsuiting. Daarnaast konden festivalbezoekers een petitie ondertekenen voor de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Liu Xiaobo. SAZZA maakte het ontwerp voor het internetcafé en bijbehorend actiemateriaal.

 

Back To Top